Telefon svetovalna služba 05 7000 315
 

14. 3. 2019 – 1. r: Šola pred 50. leti

 

cof

Kulturni dan: 50 let šolske stavbe

Učenci prvega razreda smo 50 let delovanja šolske stavbe obeležili s kulturnim dnevom. Ta dan smo preživeli v duhu takratnega časa.

Učiteljica je bila tovarišica. Ko je prišla tovarišica v razred, so učenci vstali in stali mirno pred svojo klopjo, reditelja sta v pionirskih čepicah in rutkah pred tablo pozdravila sošolce: “Za domovino…” ,sošolci so enoglasno odzdravili: “S Titom naprej.” Učenci so govorili samo takrat, ko so bili poklicani, nikoli niso vpadali v besedo.

Pri uri športa smo se igrali otroške igre tistega časa (trden most, gnilo jajce, lepa, bela lilija, ristanc). Učenci so spoznali preprosto računalo, s pomočjo katerega smo  utrjevali računanje do 10. Nato so učenci reševali učne liste, fotokopirane iz starih delovnih zvezkov. Učencem smo učiteljice zapele pionirsko himno: Mi smo slovenski pionirji. Po metodi odmeva so se naučili zapeti prvo kitico. V nadaljevanju so si učenci ogledali nekaj šolskih potrebščin iz tistega časa (peresnice, zvezki, likovni izdelek, knjige, vadnice, atlase, Cicibane…) Ogledali so si berilo, ki so ga takrat uporabljali učenci (Prvo berilo). Iz delov berila smo utrjujevali branje.

Ob koncu pouka smo se pogovarjali o vtisih. Nekaj učencev je pripomnilo, da smo bile učiteljice bolj stroge. Večini učencev je bilo všeč, ker je bil v razredu ves čas mirno, delovno vzdušje. Učiteljice pa smo bile presenečene nad tem, da so se učenci brez težav vživeli v strožji, nedemokratični potek pouka.

Fotografije

Vesna Mlakar

(Skupno 229 obiskov, današnjih obiskov 1)
 
 

Več prispevkov iz 50 - LETNICA ŠOLSKE ZGRADBE

 
 

Deli 
 
 
 
 
Dostopnost