V Osnovni šoli Antona Globočnika Postojna, smo se v petek, 20. 5. 2022 ob 10.30, zbrali učenci in zaposleni, na zelenici pred vhodom I. triade in obeležili svetovni dan čebel s posaditvijo srebrnolistne lipe, ki so nam jo poklonili postojnski čebelarji. Svetovni dan čebel smo praznovali tudi tako, da so se učenci za malico sladkali z naravnim slovenskim medom, za katerega se lahko zahvalimo marljivim čebelam in čebelarjem.

Ob dogodku je potekal kratek kulturni program, ki ga je otvorila ga. ravnateljica Darija Košir in poudarila simbolni pomen lipe. Lipa že od nekdaj velja za simbol slovenstva in predstavlja življenje, zdravje, zmago, rodovitnost in družabnost.

Nato je vodja prehrane ga. Petra Rusjan izpostavila okoljsko problematiko  s katero se srečujmo v današnji družbi. Potrebno se je zavedati, da negativni vplivi človeštva na okolje, vplivajo tudi na zmanjševanje populacije čebel in drugih opraševalcev.

V nadaljevanju je g. Vladimir Fajdiga, predsednik postojnskih čebelarjev,  povprašal učence o pomenu čebel. Učenci so pokazali veliko znanja in zanimanja na temo čebel, opraševalcev in čebelarstva. Nato smo lipo slavnostno posadili in učenec 9. b, Žan Debenjak,   je na harmoniko zaigral slovensko melodijo Čebelar, avtorja Lojzeta Slaka.

Naj nas posajena srebrnolistna lipa, ki s svojim medenim cvetom privablja čebele in ostale opraševalce, opomni na pomen čebel, na pomen življenja in zdravega okolja ter medsebojnega druženja in razumevanja.

Prispevek pripravila: Petra Rusjan, vodja prehrane

(Skupno 152 obiskov, današnjih obiskov 1)