23. junija 2022 smo v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije in Športno Zvezo Postojna na OŠ Antona Globočnika Postojna obeležili olimpijski dan, ki je rojstni dan olimpijskih iger moderne dobe na ta dan je bil leta 1894 ustanovljen Mednarodni olimpijski komite.

Gostili smo vrhunskega bivšega atleta,  učenca naše šole Boruta Bilaća. Borutova paradna disciplina je bila skok v daljino. Leta 1982 je kot mlajši mladinec skočil v daljino 694 cm. Leta 1990 je prvič preskočil magično mejo osem metrov ( 805 cm ). Vrhunec kariere je dosegel z bronasto medaljo na evropskem prvenstvu v Splitu 1990 s skokom 809 cm. Po OI v Barceloni 1992 je imel težave s poškodbami, kariero je končal 1998 kot petkratni slovenski prvak v skoku v daljino ( 1986 – 1990 ). Slovenski rekord je popravil šestkrat iz 766 cm na 824 cm. Leta 1992 je prejel Bloudkovo plaketo za dosežke v športu.

Moderator dogodka, prof. ŠVZ Peter Jurca je z Borutom opravil intervju.  Nato je naš gost izročil ravnateljici ga. Dariji Košir svoj portret z avtogramom, ki je dobil zasluženo mesto v športni dvorani šole.

Sledil je kviz na katerem so naši učenci sodelovali in si s pravilnimi odgovori priborili lepe praktične nagrade.

Po kvizu smo vsi udeleženci dogodka v šolskem okolišu izvedli simboličen olimpijski tek, po katerem so vsi tekači prejeli »olimpijske medalje« in sladko presenečenje.

Borut je imel po teku verjetno še najbolj naporen del obiska, saj je bila vrsta otrok z željo po njegovem avtogramu izredno dolga.

Dogodek je vsem udeležencev polepšal zaključek šolskega leta in naznanil pričetek brezskrbnih počitnic.

Zapisala: učiteljica Jana Čelan

(Skupno 124 obiskov, današnjih obiskov 1)